Gerede perlit zenginleştirme tesisinde ise 56 bin ton yarı mamul perlit üretilecek

EKONOMİ 03.01.2023 - 10:16, Güncelleme: 03.01.2023 - 10:16 8411+ kez okundu.
 

Gerede perlit zenginleştirme tesisinde ise 56 bin ton yarı mamul perlit üretilecek

87.8 milyon lira yatırımla Kızılcahamam’da perlit madeni açık işletme tesisi ile Gerede'de perlit zenginleştirme tesisi kurulacak.
Kızılcahamam kırsalında “inci taşı” olarak da bilinen 14 milyon tonluk perlit sahası keşfedildi. Keşfedilen maden için Gerede 'de perlit zenginleştirme tesisi kurulacağı öğrenildi. Dünya rezervinin nerdeyse yüzde sekseni Bolu il sınırında bir maden ocağında bulunan “inci taşı” olarak da bilinen 14 milyon tonluk perlit sahası keşfedildi. Dünyadaki bilinen perlit rezervlerinin yüzde 74’ü Türkiye ’de bulunurken, perlit madeni yüzde 70 oranında inşaat sektöründe, yüzde 10 endüstri sektöründe, geri kalan kısmı ise ilaç, kimya ve metalurji gibi sektörlerde kullanılıyor. İnşaat sektöründe yeşil beton yapımı, tarım, endüstri, ilaç ve kimya gibi birçok sektörde kullanılan perlit keşfi ile ekonomiye 7 milyar lira katkının mümkün olduğu hesaplanıyor. Bu kapsamda yıl başında 87.8 milyon lira yatırımla Kızılcahamam ’da perlit madeni açık işletme tesisi ile Gerede 'de perlit zenginleştirme tesisi kurulacak. Türkiye mevcutta 96 ülkeye perlit ihracatını hammadde olarak gerçekleştirirken, proje kapsamında Gerede 'de kurulacak perlit zenginleştirme tesisi ile ürünün katma değere dönüştürülerek ihraç edilmesinin önü açılacak. Kızılcahamam’daki açık işletme tesisinde yıllık 60 bin ton perlitin üretilmesi planlanırken, Gerede perlit zenginleştirme tesisinde ise 56 bin ton yarı mamul perlit üretilecek. Tesiste üretilen perlitten tesisin planlanan ekonomik ömrü olan 2037 yılına kadar 6 milyar 906 milyon lira gelir elde edilmesi hedefleniyor.
87.8 milyon lira yatırımla Kızılcahamam’da perlit madeni açık işletme tesisi ile Gerede'de perlit zenginleştirme tesisi kurulacak.

Kızılcahamam kırsalında “inci taşı” olarak da bilinen 14 milyon tonluk perlit sahası keşfedildi. Keşfedilen maden için Gerede 'de perlit zenginleştirme tesisi kurulacağı öğrenildi.

Dünya rezervinin nerdeyse yüzde sekseni Bolu il sınırında bir maden ocağında bulunan “inci taşı” olarak da bilinen 14 milyon tonluk perlit sahası keşfedildi. Dünyadaki bilinen perlit rezervlerinin yüzde 74’ü Türkiye ’de bulunurken, perlit madeni yüzde 70 oranında inşaat sektöründe, yüzde 10 endüstri sektöründe, geri kalan kısmı ise ilaç, kimya ve metalurji gibi sektörlerde kullanılıyor. İnşaat sektöründe yeşil beton yapımı, tarım, endüstri, ilaç ve kimya gibi birçok sektörde kullanılan perlit keşfi ile ekonomiye 7 milyar lira katkının mümkün olduğu hesaplanıyor. Bu kapsamda yıl başında 87.8 milyon lira yatırımla Kızılcahamam ’da perlit madeni açık işletme tesisi ile Gerede 'de perlit zenginleştirme tesisi kurulacak.

Türkiye mevcutta 96 ülkeye perlit ihracatını hammadde olarak gerçekleştirirken, proje kapsamında Gerede 'de kurulacak perlit zenginleştirme tesisi ile ürünün katma değere dönüştürülerek ihraç edilmesinin önü açılacak. Kızılcahamam’daki açık işletme tesisinde yıllık 60 bin ton perlitin üretilmesi planlanırken, Gerede perlit zenginleştirme tesisinde ise 56 bin ton yarı mamul perlit üretilecek. Tesiste üretilen perlitten tesisin planlanan ekonomik ömrü olan 2037 yılına kadar 6 milyar 906 milyon lira gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mercanmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.